Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

Polní den 2006

               
Grafy
Reporty

Letošní Polní den jsme se připravovali odjet opět z Koňákova, JN99GR. Deklarované nové koncové stupně či antény se stále dokončují v dílnách autorů, a tak jsme se smířili s tím, že vzhledem k možnostem této naší základny z hlediska konkurenceschopnosti to bude pro nás spíše než závod povinnost zúčastnit se. Někteří neznalí tajně doufali, že třeba náš vedoucí výroby Ivoš BDQ, přitáhne něco k vyzkoušení, jako třeba PA nebo antény. Všechny nás však nakonec snad v úterý před závodem překvapil Roman PWR svým průzkumem moravských kót. Následovalo několik kontaktních telefonátů s Liborem OK2PTC, jeho souhlas nakvartýrovat se mu na víkend do QTH, a tak se rázem z očekávané nudy stal výlet do neznáma se vším všudy. Našim závodním QTH se pro tento závod stal Benešov, lokátor JN89JM v nadmořské výšce 712 m.n.m.
Rozhodli jsme vzít pouze dvě pásma, takže naše základní výbava vypadala asi takto:

Pásmo
 
TCVR
Ant
Power
144 MHz
  R2CW GS35 4x6 el. by DK7ZB
1000 W
432 MHz
  FT847 GS35 4x18 el. by OK2ZZ
1200 W

K tomu samozřejmě asi 30m trubek co by stožáry, 500m kotevních lan, dva rotátory, tři notebooky pro vedení deníků se sw VUSC, hubswitche pro vytvoření počítačové sítě, spousty kabelů, drátů, vše nejlépe dvakrát, co když se něco podělá, proviant, všechno nacpat do auta a vzhůru za dobrodružstvím.
Jeli jsme v pátek navečer, takže pro tento den úkol jediný - v pořádku dojet na místo, tedy dojet na správné místo, alespoň vybalit a během večerní diskuze na celosvětově aktuální témata se neznemožnit natolik, aby v sobotu zbyly síly stavět antény a vysílat. No, zdařilo se.
Začátek závodu nám sice, celkem již tradičně asi o 3/4 hodiny utekl, ale pak již vše probíhalo normálně. Za zmínku však stojí incident se 49km vzdálenými OL2R. Jejich špatný signál na 70cm se nám dařilo snášet do nedělního rána, reakce Rudy OK2ZZ poté, kdy jsme jej na to upozornili, je výsměchem Hamspiritu, násobeném do té doby velmi přátelskými vzájemnými vztahy. Rozsáhlejší komentář netřeba, myslím, že není stanice, která by někdy neměla problémy s kvalitou signálu, avšak to, jak se k tomu naše TOP VKV stanice v čele s TOP operátorem postavila, je naprosto neomluvitelné.
Závod samotný ukázal silné i slabé stránky pro nás nového QTH, cca 2km jižně vzdálený vrchol Skalky 734m se vzrostlými stromy spolehlivě zadusil vše co se z jihu dá udělat, ostatní směry otevřené, podařily se konečně i nějaké ty PA stanice, dokonce i na 70cm. Při průměrných podmínkách se standartní výbavou se žádné rekordy nekonaly, avšak určitě nuda nám byla nahony vzdálená, myslím, že je opět na co vzpomínat.
Také ještě jednou velké poděkování ochotě Libora OK2PTC a spol. za poskytnuté přístřeší.
Díky všem za spojení a na slyšenou ve VHFC2006.

15. 10. 2006

Alex OK2VYG

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr