Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

A1 contest 2005

               
Grafy
Reporty

Operátoři:
Alex OK2VYG, Aleš OK2MWR, Ivo OK2BDQ, Josef OK2SBL a Roman OK2PWR.

Zařízení:

Pásmo
 
TCVR
T-verter
Ant
Power
144 MHz
  R2CW 4x6el
600 W

S mírným časovým odstupem, způsobeným nejvíce pracovním vytížením, začínám povídání o letošním posledním z "velkých" VKV závodů prakticky tři týdny po, tak to bude spíše test mé paměti. Tak tedy: Z pohledu našich letošních cílů a priorit, které jsme si vytýčili před sezónou, tedy co nejlepší umístění v MČR2005, již v A1 contestu o nic nešlo. Avšak jak jsem uváděl někde na jiném místě našich www-stránek, tento závod má své nenapodobitelné kouzlo a naši účast pokládáme prakticky za povinnost. Spojení A1 a OL9W v letech 2003 a 2004 nedopadlo především díky počasí na Lysé Hoře nijak valně, a tak o motivaci nebylo třeba pochybovat. Díky těmto posledním zkušenostem s vysíláním v listopadu v nadmořské výšce okolo 1300 m.n.m, vybavujíce si jen slovní spojení jako loterie či náhoda, padlo rovněž rozhodnutí do třetí C odjet závod z Karasína a snad konečně do třetí C naší účastí v A1 udělat poprvé solidní výsledek.

Po naložení veškerého potřebného "železa" jsme v sestavě VYG, BDQ, MWR a SBL vyrazili v sobotu dopoledne kolem 9.00 hodiny. 220 km na Karasín proběhlo bez problémů, stavba naší anténní sestavy 4 x 6 el. započala kolem 12.00. Předzávodní potíže, které nás provázely jak ve VHF tak i UHF contestu, se nám tentokrát vyhnuly. Kolem 14.00 v pohodě ( jel na Karasín poprvé, co kdyby dojel na jinou kótu... ) dorazil i Roman OK2PWR, z města pneumatik absolvoval cestu po vlastní ose. Nakonec zbylo času i na instalaci jedné 6-ti elementové Yagi na ruční stožárek jen tak pro případný monitoring konkurence. Počasí sice listopadové, jak jinak, avšak velmi vzdáleno loňskému či předloňskému dávalo naději na minimálně průměrné condx. Mírné mžení kolem sobotního poledne se ještě opakovalo v neděli při balení, avšak teplota nad nulou po celý víkend dala zapomenout na možné vrtochy alá Lysá Hora.

Závod zahájil Aleš MWR, pravidelně střídal s Romanem PWR. Romana znám jako velmi dobrého operátora ještě z jeho působení v Orlové, avšak jeho doménou bylo spíše KV. Kontestový provoz na 144 Mhz však až tak moc vzdálen provozu na KV není, a kdo umí umí, seznamovacích stačilo možná 5 minut a OL9W má velkou posilu. K večeru se na Karasíně kromě závodění také trochu žilo společensky příjezdem návštěvy v osobě Rudy OK2ZZ. Noční provoz pak zajišťoval Ivo BDQ a já VYG, aby s východem slunce opět nastoupili frontmeni MWR a PWR a střídavě dotáhli závod do finále. Pepík SBL tentokráte plnil stoprocentně úspěšně roli kustoda, teplá strava a pravidelný přísun iontových nápojů z jeho rukou má nemalý podíl na úspěšném průběhu závodu. Před koncem jsme ještě ti, co jsme neměli "službu" navštívili kluky z OL2R, abychom na vlastní uši poslechli avizované naše rušení. Potvrdilo se však pouze totéž, čím "trpíme" od OL2R na Karasíně. Při vzájemném nasměrování anténních systémů na sebe se oboustranně, upřímně řečeno, pracovat nedá. Hold, řádově 15db zisku antén krát cca 1kw vf výkonu při vzdálenosti 13km, není co řešit. Avšak již při odsměrování řádově 10-15 stupňů je situace zcela jiná a provoz možný. Takže je to jen otázka vzájemné ohleduplnosti a pohlídat kritický azimut. Z naší strany no problem. Náš návrat na Karasín se udál prakticky před samým koncem závodu, balení šlo rychle, nakonec rozloučení s Romanem PWR, který to má domů jiným směrem než zbytek OL9W.

Výsledek letošního A1 konečně bez vlivu vyšší mocí a tak spokojenost, statisticky řečeno se jedná o náš top v A1 jak v počtu bodů, tak i v počtu QSO. Podmínky šíření průměrné, ODX I1AXE 878 km jistě potěší, 129x DL, 4x F rozhodně také, avšak tolik očekávané PA či ON stanice se nekonaly ani tentokrát. Tento směr je z Karasína stíněn 13km blízkým masívem (stanoviště OL2R) s nadmořskou výškou o cca 100m vyšší, takže to bude možný problém. Samozřejmě byl i čas přemýšlet o nadcházející sezóně, společným rozhodnutím se na 99% vracíme na Lysou Horu, avšak prioritou bude 144Mhz a 432Mhz. Zima ukáže, nakolik se podaří zhmotnit plánované posílení těchto dvou pásem. Ostatní pásma, vzhledem k očekávaným neutuchajícím ambicím ještě jedné lokální skupiny radioamatérů také závodit z Lysé Hory, ponecháme asi osudu...

Díky všem za QSO v roce 2005 a naslyšenou v sezóně 2006.

26. 11. 2005

Alex OK2VYG

 

http://www.ol9w.com
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004,2005
E-mail: webmajstr