Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

2. subregionál 2005

               
WKD LOC
3,4G
Grafy
3,4G
Reporty
3,4G

Operátoři:
Ivo OK2BDQ, Jenda OK2BFH, Josef OK2BLE, Eda OK2BPR, Aleš OK2MWR, Josef OK2SBL, Alex OK2VYG a
Tonda OK2DW, Martin OK2EZ, Luděk OK2PKD, Josef OK2STK a Petr OK2UPP.

Úspěch z 1. subregionálu jsme nestihli oslavit ani virtuálně, a už nám jaro opět zprůjezdnilo komunikaci na Lysou Horu, několik organizačních telefonátů a první skupina (OK2BFH, OK2BPR a OK2VYG) nabalila netradičně již ve čtvrtek, a úspěšně dorazila na vrchol po tradiční ose Ostrava, Orlová (zde krátká zastávka u OK2UYG pro komponenty k PC síti, brácho dík) a Karviná. Letošní zbytky sněhových srážek, od roku 1911 nejvyšší, co na Lysé pamatují ( tedy přesněji hydrometeorologové zaznamenávají), nám cestou na vrchol po krajích silnice asistují ještě v úctyhodné výšce. Nahoře teplota okolo plus 3st. a svižný vítr nás donutil velmi rychle vybalit. Příprava pracoviště začala prakticky ihned, vzorné "předehřátí" chaty Josefem OK2BLE vytvořilo trenýrkové klima, práce tedy odsýpá, zprovoznila se počítačová síť, novinka pro letošní sezónu, instalovala parabola včetně transvertorů pro 24Ghz ( toto monstrum vzhledem ke své nulové odolnosti proti venkovním klimatickým podmínkám zatím rovněž instalováno uvnitř v symbióze s teplotou interiéru), vyhnali se pavouci z transvertorů, lineárů, rotátorů, uskladnil proviant pro naše žaludky, kafe, večeře, tabletky proti kašli, nosní kapky proti rýmě, štamprle, cigárko, na papír zaznamenat vše co jsme zapomněli doma, a po půlnoci konečně zasloužený spánek.
Ráno nahlásit klukům, kteří jsou ještě dole seznam důsledků asi již pokročilé sklerózy, a po snídani opět vzhůru do práce, tentokrát instalovat antény na střeše, projít trasu kudy vést kabely k jednotlivým pracovištím tak, aby nám případní víkendoví návštěvníci Lysé Hory nekazili příliš často radost z fungující PC komunikace mezi jednotlivými pásmy. Pozdní páteční odpoledne již celkem v klidu, důkazem budiž i tyto řádky, protože vznikají ještě tento den. Za chvíli by měla dorazit další, avšak jestli již poslední vlna závodůchtivých, ví bůh.

Nakonec jsme se v dalších dvou etapách na Lysé sešli všichni. Nejdříve dorazila posila v podobě našich přátel z rožnovské kolektivky OK2KRT (OK2DW, OK2PKD, OK2STK a OK2UPP). Ta měla zajistit komunikaci internetovou, což také bez větších problémů fungovalo, ale hlavně provozuschopnost 9cm, a tím zaplnit jedinou mezeru v naší výbavě. Splnění tohoto úkolu, jak se nakonec ukázalo, bylo nad síly a možnosti. V podmínkách Lysé Hory se ukázala jako neopravitelná závada transvertoru na 9cm. Snad příště...
No a poslední, celkem tradičně, tedy skoro k půlnoci, dorazila rodina Bubíkovi (OK2BDQ, OK2MWR a jejich táta OK2SBL) spolu s pod kopcem přisednuvším Martinem OK2EZ, novou akvizicí týmu. Chlapci rovněž nejeli s "prázdnou". Totálně zrekonstruovaný interiér závodní AVIE, nová elektroinstalace, stoly, nepotřebné věci pryč, no prostě paráda. Prostor, prostor, prostor... Vzhledem k plánu odjet z AVIE 144, 432, 2320 a 3400 Mhz celkem důležitý parametr. Samozřejmě AVIE v mobilní výbavě narvaná po strop, a tak vzhledem k již notně pokročilému pátečnímu večeru, se vybalovaly pouze usmiřovací nástroje vesměs kapalného skupenství. Prostor pro diskuzi se stále zvětšoval, spát se šlo určitě po půlnoci...

Sobota od ranního kuropění byla opět v duchu pracovním, dopolední sníh je asi předzvěstí dalších momentů tohoto závodu na Lysé, tentokráte však dlouho nevydrží, jen už sledujeme častěji i předpovědi počasí. Vše připraveno za pět minut dvanáct, prakticky žádná možnost zkoušek, to je vždy daň za minimum sobotního času. Níže tedy seznam výzbroje a skutečně obsazených pásem:

Pásmo
 
TCVR
T-verter
Ant
Power
144 MHz
  R2CW   2x14 el. Parabeam
600 W
432 MHz
  FT847   4x28 el. by OK2ZZ
750 W
1296 MHz
  TS790A   1,8m DISH
40 W
2320 MHz
  IC706 DB6NT 1,6m DISH
8 W
3400 MHz
       
W
5760 MHz
  IC706 HM by DB6NT 0,9m DISH Offset
9,8 W
10 GHz
  IC706 HM by DB6NT 0,9m DISH Offset
5,7 W
24 GHz
  FT225RD HM by DB6NT 1,0m DISH Offset
0,7 W

WX

Snad půl hodiny před začátkem závodu, při nabíhání PA pro 70cm, rána jako z děla - oprava zdroje se již protáhla do závodu, první 3 hodiny se zde závodí pouze na holý TCVR. Dvoumetru se nevyhnuly banální problémy s mikrofonem, vše se umravnilo asi do hodiny. Start závodu tedy ve znamení 23 a výše. První kladné hodnocení síťového provozu. Mezitím sledujeme předpověď počasí, je celkem jasné, že zhruba od nedělního rána už to bude o ničem. Po všech odpoledních a večerních opravách se nakonec v klidu lámala půlnoc, porovnáním skóre konstatováno, že v tomto závodě se žádné rekordy lámat nebudou, ale uvidíme. Kolem 01.00 UTC definitivně odkráčel již jednou oživený 70-kový PA. Sněžit začíná od 03.00 UTC a zesilující vítr nevěští nic dobrého. Snažíme se ještě rychle zkontrolovat kotvy stožárů, ale plánované překotvení se již nekoná, prostě stále sílící vítr to nedovoluje. Daří se pouze přivázání horního lana 12-ti metrového stožáru s 2x14 el. Parabeam pro 144, toto lano se používá pouze ke stavění stožáru přes jehlu, tím se sice omezí možnost natáčení pouze mezi 90 až 270 st., ale ve stále prudkém větru mají antény přece jen horizontální polarizaci. Sněhu přibývá, jsme sice nějakých 1300 m nad mořem, ale v květnu je to opravdu neobvyklé. Spíš než nad závodní taktikou se začíná přemýšlet jak a kdy organizovat cestu dolů z kopce, 20cm sněhu již pochopitelně letním pneumatikám bude dělat potíže. Zbytek času se podle očekávání již na pásmech pro nás nic podstatného nedělo, pomocí ww-conversu se ještě vylepšuje skóre na vyšších pásmech. Rozhodnutí začít balit padlo asi hodinou před koncem závodu. To samozřejmě také nikdo nemohl tušit, že se tím připravíme o Auroru, která začala v době kdy již vysílat nebylo na co. Díky stále silnému nárazovému větru a místy 3cm námraze na anténních systémech jsme bohužel při demontáži antén pro 144 a 432 přišli o trubkové stožáry, pád nepřežily ani dvojkové antény. Počasí je zcela nevlídné, sněží vodorovně, teplota -2 st. C, vítr v nárazech 120 km/hod. Antény necháváme ležet, Josef OK2BLE nás postupně sváží pod kopec, a tak de facto díky počasí prcháme v neděli odpoledne domů do tepla. Již cestou zpět, tedy Karviná, Orlová, Ostrava oblačnost mizí a dělám foto vrcholu Lysé, nejdřív mne napadá, jestli jsme neměli hodinu počkat, ale pohled na nedělní osluněný vrchol Lysé Hory netrvá dlouho.

A závěr ?
Tentokráte smíšené pocity? Určitě ne! Sice zklamání z pásem 144 a 432 Mhz, kde nás vymáchalo nejen počasí, ale i technika, jde o nejhorší skóre, co existuje OL9W, 23cm díky podmínkám také bída, ale výše už to šlo, těší 5 QSO na 24 GHz, nyní uděláno jaksi "lehčeji". Máme v provozu maximum pásem, to stojí spoustu peněz, energie a času, pro úspěch v hodnocení MČR je to však zásadní podmínka. A být ready po celou sezónu, to už je záběr. Komunikují nám vzájemně počítače, což je mimo jiné jediný způsob, jak si domlouvat skedy na jednotlivých stanovištích, závod prokázal 100% spolehlivost i pod hromadami sněhu. Lysá Hora je již tak vysokofrekvenčně přesycena, že pojítka typu handheld nefungují ani na těch cca 150m a jedno na jaké frekvenci. Sem tam nám uštědří lekci matka příroda. Z věstníku hydrometeorologické stanice jsem se dozvěděl, že na Lysé Hoře je průměrně v roce 19 slunečných dní. Ty jsou tedy pro letošek stále ještě před námi. No prostě, jsme rádi, že žijeme, a občas kus pomačkaného "železa" nás nemůže rozházet. Poděkování klukům rožnovským, pomáhali jako operátoři kde se dalo, když už se nezadařilo s 9cm, totéž i Martinovi OK2EZ, pozvánka dalším opravdovým zájemcům o VKV contesting z Lysé Hory stále platí.
A tak poslední věta: díky za všechna navázaná QSO ve II. subregionále a na slyšenou v červnovém Mikrovlném závodě.

7.-15. 5. 2005

Alex OK2VYG

Krátce k OL7Q.
Záměr znechutit nám víkend AT 144 AND UP prezentovali v různých "médiích" dostatečně jasně a taky dlouho.
Realita však vypadá asi takhle:
Moc nepozávodili. Tedy jako radioamatéři.
Jako alkoholici či kamarádi chlastu, známí tím již i ve svých zaměstnáních, to je něco jiného. Sice tradičně, avšak nyní celkem brzy v sobotu navečer sbírají body v místním "Šantánu". Že ani tento "sport" jim moc nejde, okomentoval hospodský trefně slovy"co s tím bahnem?" ve chvíli, kdy padli opět tradičně celkem brzy pod dubový stůl. Že jim to spaluje chápeme nad ránem, kdy buď v kocovině nebo ještě notně "ovíněn" ruší OK2ZB pod OL7Q na 144 Mhz koho na pásmu najde. Totéž na vyšších bandech v podání Ok2UWF či těch dvou zbytků, kteří pravděpodobně zvládají přesun alespoň po čtyřech. Avšak, že je žízeň věčná, stále platí, a tak zase tak dlouho ten maras netrvá.
Opět útulný "Šantán" vítězí, opět na šrot... Do konce subregionálu už je slyšet nebylo.
Že by změna ? No tak hoši ať vám chutná...
Jen doufám, že u toho chlastu se oslovujete svými rodnými jmény a děláte ostudu jen sami sobě. Radioamatéřina a vůbec všechno je to totiž kapánek o něčem jiném! A někde tady taky hledejte, proč komunikovat s vámi je zbytečná ztráta času...

 

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr