Lysá Hora v Beskydech
Aktuality
QTH
Lidé
Hardware
Software
Závody
Foto

Polní den 2004

               
Grafy
Reporty
3,4G

Sluncem zalité páteční nebe hnalo ještě více naše mysli rychle ukončit pracovní týden a vyrazit co nejdříve směrem k horám, mimo jiné proto, protože jsme to tak de facto všichni chtěli. Z Ostravy, Orlové, Karviné, Českého Těšína, Nebor u Třince a Frýdku-Místku do jednoho bodu - pod Lysou Horu, přeložit asi tunu nezbytností asi z pěti osobních aut a poté již jen jedním dopravním prostředkem směrem k vrcholu. Co nejdříve znamenalo tak, abychom do setmění stihli ztopořit alespoň jeden anténní systém. Povedlo se vlastně na 100%, ztopořili jsme jak dvojče pro dvoumetr, tak i čtyřče pro sedmdesátku, což už bylo nad původní plán, ale dvojka šla opět dolů, protože s dipóly otočenými omylem proti sobě a tím pádem v protifázi to nějak nechce chodit. Je zajímavé, že pětkrát stavíte stejnou anténu (dvě nad sebe) na stejný stožár, do stejného místa a ve stejné sestavě, čtyřikrát je vše OK a popáté takováhle bota. Asi to slunce nějak více svítilo... Získali jsme tím však další rutinu při zvedání 12-ti metrového stožáru z duralových trubek průměru 60 mm, takže to taky není k zahození. Už ho se dvěmi anténami stavíme ve třech lidech. To jde. Na ostatních bojištích se taky nezahálelo, práce bylo pro všechny dost. Tadyhle dokončit stavebně opravu utrženého komínu, důsledek větrné smršti před loňským A1 contestem. Ty nejnáročnější železářsko-tesařsko-zámečnicko-betonářské práce zvládli OK2BLE a OK2VYG & syn Jakub již týden před PD. Támhle zase kontrola a příprava druhého komínu pro anténní systémy k 6 a 3 cm. Eda OK2BPR tentokrát bravurně zvládl instalovat 24 GHz bez úhony, což opět dávalo naději, a tentokrát s předstihem hlásím - stálo to pak opravdu za to... Takže v sobotu už byl zcela nezvykle čas skutečně pouze na "estetické" záležitosti, spřádání taktických plánů, hledání toho správného místa pro internetovo-ww convers pracoviště, což byl úkol velmi nelehký, jelikož signál našeho operátora nic moc. Věnovali jsme tomu dost, protože čerstvý příklad fungující symbiózy v podobě druhého místa v MW2004 opravdu silně táhl. I to se nakonec povedlo. Sice z pohodlí chaty do trochu méně pohodlí obytného automobilu již proslulé značky Avia, ale místečko to bylo ihned vedle minulý měsíc tolik úspěšného pracoviště 2320 MHz.

Zbývalo tedy "spočítat ovečky" alias upřesnit která všechna pásma máme k závodění. A zde sumář:

Pásmo
 
TCVR
T-verter
Ant
Power
144 MHz
  R2CW   2x14 el. Parabeam
300 W
432 MHz
  FT707 HM by OK2BDQ 4x18 el. by OK2ZZ
300 W
1296 MHz
  TS790A   55 el. LY G3JVL
40 W
2320 MHz
  IC706 DB6NT 1,6m DISH
8 W
5760 MHz
  IC706 HM by DB6NT 0,9m DISH
9,8 W
10 GHz
  IC706 HM by DB6NT 0,9m DISH
5,7 W
24 GHz
  IC706 HM by DB6NT 0,6m DISH
0,7 W

A operátoři: OK2BDQ, OK2BFH, OK2BLE, OK2MWR, OK2PVF, OK2SBL, OK2UYG a OK2VYG.

A pochopitelně - samostatný vývojový a výzkumný pracovník, konstruktér a operátor, šedá eminence a tichý společník OL9W - Eda OK2BPR.

Sobota 14.00 UTC - začínáme: Rozjezd na 144 a 432 skvělý, na dvojce první hodina 100 QSO, 70-ka 63 QSO, ostatní pásma "žádné anomálie". V tomto duchu se situace vyvíjela dále, bohužel ze západu se blížila fronta, která sice sebou nepřinesla až tak děsivou změnu počasí jak signalizovali na bandu západněji od nás položené stanice, ale ochlazení zhoršilo výrazně podmínky šíření směrem na západ, takže asi od 21.00 UTC už to nebylo ono. Projevilo se to opravdu na všech pásmech. Jedinou útěchou byla RS-ka na 3cm. Horší časy však přišly v době "nočního klidu" kolem jedné po půlnoci, kdy se odporoučel transvertor 28/432 při skóre 173 QSO. Opravit se to podařilo až ráno, což znamenalo devíti hodinovou vynucenou pauzu, takže naděje na pomyslnou medaili ze 70-ky, ještě navíc vyživovaná díky deklarované neúčasti OK2KKW šla do... Druhou nepříjemností se pochlubil Jenda OK2BFH, nedostatečné blokování měniče +5 na -5V v přijímací části transvertoru 144/10368 způsobovalo opakování kmitočtu v rastru cca 8 KHz, což znamenalo, že takovou hustotu stanic na 3cm pásmu ještě nikdy nezažil, avšak která je ta pravá? Kouzelná muška pochopitelně nikde... Oprava se rovněž povedla, ale až doma v pondělí. 13-ka díky slabým podmínkám na západ do nedělního rána 15 QSO, dopoledne se pak ani s usilovnou pomocí ww-conversu očekávaný nárůst bodů nekonal, bohužel dosažitelných stanic z jiných směrů je zde v JN99 zatím málo. A tak nakonec potěšilo 24 GHz, jednak zařízení fungovalo bezvadně, a celá 3 uskutečněná QSO znamenají klubový rekord. A rovněž 144 MHz, kde dnes už nezbytná poctivá 24 hodinová makačka přinesla 692 QSO a pokoření hranice 219.000 bodů, což je jasné klubové maximum, a v pomyslné kategorii 1 anténní systém a 1 PA by to i celkově v OK bylo asi dost dobré. Nejvíce času zde strávil Rosťa OK2PVF, ale jinak nám funguje velmi dobře systém rotujících operátorů, kdy celkem 4 operátoři (zde OK2BDQ, OK2MWR, OK2PVF a OK2VYG) obsluhují dvě pásma (zde 144 a 432 MHz), tím je dostatek možností k odpočinku i případné nucené pomoci jinde. Ostatní se věnují pásmům 1296 MHz - 24 GHz, kde je celkem na vše zatím času dostatek. A tak zbývá ještě poukázat na usilovnou stíhací jízdu na 70-ti cm po úspěšné opravě kolem 9.00 UTC a tím alespoň částečnou eliminaci výpadku, což dalo výsledných 237 QSO a přes 60.000 bodů, dobrá práce Ivoše OK2BDQ a Aleše OK2MWR. Do konce závodu se již "během mé služby nic zvláštního nestalo".

A tak poslední změna přišla s koncem závodu, tedy úderem 14.00 UTC. Následné další dva dny pracovního volna způsobily, že jsme tentokrát balili v klidu a pohodě, čas byl i na postcontestbriefing, tedy vzájemné sdělení si těch nejčerstvějších zážitků, kdo následně nešoféroval, podílel se na dovyprázdnění lahví se zaručeně iontovými nápoji, čas byl i na nastínění dalších plánů a podobně. V tomto duchu jsme strávili příjemně nedělní pozdní odpoledne a kolem 20.00 SELČ se rozloučili, spolu ještě absolvovali cestu pod kopec a pak již každý jak v pátek přijel, tak nyní zase odjížděl.

Závěrem, jak se vždy sluší, poděkování všem protistanicím za uskutečněná spojení, poděkování také všem okolo nás, které jsem nejmenoval a kteří pomohli či pomáhají, aniž si to všichni vlastně uvědomujeme.

A v září ve VHF contestu opět naslyšenou...

10.8.2004

Alex OK2VYG

 

http://ol9w.euweb.cz
Všechna práva vyhrazena. Copyright © OL9W™ - 2004
E-mail: webmajstr